Na Dukle si dnes pripomenuli 65. výročie Karpatsko-duklianskej operácie

06.10.2009 Svidník

Pietnym aktom kladenia vencov k Pamätníku československých vojakov na Dukle pri Svidníku si dnes stovky ľudí pripomenuli 65. výročie Karpatsko-duklianskej operácie, ktorú odborníci považujú za jednu z najťažších bitiek ...
Na spomienkovej slávnosti sa zúčastnili prezident SR Ivan Gašparovič, predseda vlády Robert Fico, zástupcovia vládneho kabinetu, Národnej rady SR, regionálnych a miestnych samospráv, ale i hostia z Ruskej federácie, Českej republiky a Poľska. Osobne sa na nej zúčastnila aj Natália Konevová, dcéra maršála Ivana Koneva, ktorý tu velil sovietskym jednotkám v čase operácie.
Po položení vencov sa k zhromaždeným prihovoril prezident Gašparovič, ktorý hovoril hlavne o podiele Karpatsko-duklianskej operácie na oslobodení nášho územia a historickom odkaze tejto udalosti pre nasledujúce generácie.
\"Väčšina Slovákov si dobre uvedomuje, najme tých starších, čo to boli hrôzy v druhej svetovej vojne a za čo a komu ďakujeme, že dnes môžeme slobodne žiť a slobodne pracovať. Som veľmi rád, že nezabúdame na tých, ktorí tu položili život, pretože je to súčasťou našej histórie a nášho aj takého morálneho vedomia, \" uviedol Gašparovič. Premiér Robert Fico vo svojom prejave apeloval na rodičov a učiteľov, aby sprostredkovali deťom a žiakom, čo najviac informácií o tomto období, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou slovenských dejín, podobne ako obrodenecké hnutie v 19. storočí.
\"My sme si dali v programovom vyhlásení jasný záväzok, že sa budeme vracať k významným historickým udalostiam a významným historickým osobnostiam, pretože potrebujeme povzbudiť Slovensko, potrebujeme povzbudiť hlavne mladých ľudí a preto využívame každú jednu príležitosť na pripomínanie si takýchto udalostí, \" dodal premiér. Upozornil aj na nebezpečne šíriace sa názory extrémistických skupín, ktoré sa snažia nahovoriť ľuďom, že poznajú riešenia všetkých sociálnych problémov a tým nepriaznivo ovplyvňujú a zavádzajú práve mladú generáciu.
Na Duklu prišli i priami účastníci protifašistického odboja a vojnoví veteráni, ktorí bojovali v Duklianskom priesmyku, prípadne na inom území Československa. Jedným z nich bol aj Tomáš Sedláček, ktorý má dnes hodnosť armádneho generála. Ten tvrdí, že terén v celej tejto oblasti Karpát skôr nahrával nemeckej armáde, ktorá tu vybudovala silne obranné pozície.
\"Brigáda útočila za pochodu a s tým, čo mali bezprostredne pri sebe. Tylové zabezpečenie bolo niekde vzadu a to sťažovalo celú situáciu, \" priblížil boje Sedláček.
Pri príležitosti Dňa obetí Dukly dnes minister obrany Jaroslav Baška odovzdal 10 vojnovým veteránom pamätnú medailu za účasť v boji proti fašizmu a na oslobodení vlasti.
Karpatsko-duklianska operácia sa začala 8. septembra 1944 s cieľom pomôcť Slovenskému národnému povstaniu. Boje, ktoré mali pôvodne trvať len niekoľko dní, sa nakoniec natiahli až na 80 dní. Zlomovým dňom bol práve 6. október, keď spojenci oslobodili obec Vyšný Komárnik. Podľa sovietskych zdrojov obrovské straty mala nemecká armáda, asi 52.000 mŕtvych, ranených a nezvestných. Veľké straty zaznamenali aj spojenci, padlo asi 19.000 sovietskych vojakov a okolo 1800 príslušníkov 1. česko-slovenského armádneho zboru. Dohromady mali útočiace vojská asi 88.000 ranených.
 

Vyberte región